URC: Максим Лациба про роль громсуспільства у відновленні України

21 червня в Лондоні стартує Конференція з відновлення України (Ukraine Recovery Conference). На ній уряди провідних країн світу та найбільші міжнародні фінансові організації будуть вирішувати долю векторів фінансування у відновлення України.
 
"Кому і як дати гроші щоб був результат?" - спитаєте ви. З цієї нагоди хочемо поділитися баченням ролі ОГС у відновленні України Maksym Latsyba, керівника Програми розвитку громсуспільства Ukrainian Center for Independent Political Research проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства.
 
Експерт акцентує увагу на п'ятьох напрямках:
 
1. 25% всіх проектів (коштів) відновлення від міжнародних донорів мають реалізовуватися руками українських громадських (ГО) і благодійних організацій (БО).
2. 50% соціальних послуг в Україні за гроші донорів або державного, місцевих бюджетів мають надаватися через українські ГО і БО. Громадський сектор має стати основним надавачем соціальних послуг для ветеранів і членів їх родин, ВПО, постраждалих цивільних від війни. Громадський сектор має створити цілу мережу реабілітаційних центрів для постраждалих від війни.
3. Через українські ГО і БО має здійснюватися відбудова і організація роботи соціальної інфраструктури зруйнованих міст і сіл: закладів позашкільної освіти, садочків, початкової школи, бібліотек, клубів, сільських амбулаторій, ФАП. Саме так, міжнародні донори мають давати гроші на побудову нового садочка або закладу первинної медицини не лише сільській раді або ОДА. Саме ГО і БО мають також отримати контракти на будівництво закладів соціальної інфраструктури, їх наповнення обладнанням і персоналом. Донори і держава можуть спільно фінансувати функціонування соціальної інфраструктури міст і сіл через ГО і БО.
4. Українські ГО і БО мають стати операторами програм про розвитку соціального підприємництва. В зруйнованій країні необхідно швидко створити багато робочих місць і підтримати людей запускати власну справу ще й з соціальним ефектом. Міжнародні донори на базі ГО і БО мають розвернути цілу екосистему бізнес-інкубаторів, бізнес-акселераторів для soloсоціальних підприємців, які: надають консультативні послуги по створенню бізнес плану і запуску виробництва, надають безповоротні гранти, безвітсоткові кредити, гарантії по кредитам, консультації по розвитку бізнесу, тощо.
5. Аналітичні центри на базі ГО мають стати основними партнерами для 1470 рад громад і 25 обласних адміністрацій для розробки і реалізації місцевих програм комплексного відновлення області чи територіальної громади.
 
Єдиноправильний підхід не пропагуємо. Долучайтеся до дискусії, коментуйте. Зараз в Лондоні перебуває великий десант лідерів громсуспільства України, можливо саме ваші ідеї можуть бути використані для лобіювання інтересів громсектора.
 

Назад до переліку матеріалів