Що важливо для народовладдя?

12 червня відбулася важлива зустріч представників влади та третього сектору. Захід об’єднав майже сотню учасників на довгоочікуваний круглий стіл “Розвиток громучасті в прийнятті рішень владою на місцевих рівнях”. 

Усім присутнім та спікерам вдалося обмінятися своїм професійним баченням щодо положень Законопроєкту №7283, який власне має на меті позитивно врегулювати підняту тему. 

Ключовими питаннями дискусії були:

1. Необхідність реєстрації статуту громади
2. Надання визначення терміну “житель”
3. Участь молоді в житті своєї громади

Позитиви, які бачать в Законопроєкті №7283  експерти УНЦПД проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства,  виглядають так:

- статут громади має бути обов’язковим;
- розширення форм участі жителів у вирішенні питань місцевого значення (місцеві референдуми, загальні збори, місцеві ініціативи, громадські слухання, електронні петиції, участь жителів у розподілі місцевого бюджету, публічні консультації, громекспертиза діяльності ОМС, консультативно-дорадчі органи, та інші форми участі, що не суперечать законодавству);
- визначення термін “житель”;
- деталізація порядку (проведення громслухань, загальних зборів, внесення місцевої ініціативи);
- закріплення права жителів на участь у розподілі місцевого бюджету, публічних консультацій, проведенні громекспертизи, консультативно-дорадчих органах;
- гарантія права молоді на участь у місцевому самоврядуванні;
- спрощення процедури розгляду радою петицій;
- деталізація порядку звітування голови громади та місцевих депутатів тощо.

На обидвох майданчиках - офлайн в Освіторія-хабі та онлайн на зум-платформі усім присутнім вдалося порозумітися. Народні депутати, представники міністерств, місцевого самоврядування разом з асоціаціями ОМС та експертним колом дійшли до спільної думки, що законопроєкт потрібен. Він потребує незначних технічних доопрацювань - і можна ухвалювати в цілому ВРУ вже в цьому році. Законопроєкту №7283 поширить наявні прогресивні практики громадської участі на широке коло громад країни.

Дякуємо партнерам (Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування та Рада Європи: громадська участь), спікерам, учасникам за цікавий захід- рухаємося далі - задля єдиної мети - розвитку громадської участі у вироблені владних рішень через ухвалення Законопроєкту № 7283.

USAID - US Agency for International Development

Назад до переліку матеріалів