Рік реформ у сфері громадської участі на місцевому та національному рівнях

13 вересня 2024 року взяли участь у ІV Форумі правових реформ для ОГС. Провели панельну дискусію, у фокус якої заклали законодавчі акти, направлені на посилення інструментів громадської участі у виробленні рішень органами влади, зокрема - покращення відкритості і прозорості їхньої роботи. 

Мова йшла про стан розгляду, прийняття, набрання чинності та імплементацію положень Законів України 3590-IX «Про забезпечення прозорості місцевого самоврядування», №3703-ІХ «Про народовладдя на рівні місцевого самоврядування»,  №3841-ІХ «Про публічні консультації», №6319 «Про удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення».

Олена Шуляк, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розпочала обговорення такими словами:

“Ми останні роки дуже багато говоримо про реформу децентралізації, але не говоримо найважливіше - що, ця реформа буде успішною лише тоді, коли мешканці громад впливатимуть на прийняття рішень на місцях”

Павло Острозький, (депутат, співавтор Закону №3590-ІХ) поділився з колегами та учасниками  конкретним власним прикладом впровадження обговорюваних змін в Дружківській міській раді. В додачу експерт представив презентацію переваг ЗУ “Про забезпечення прозорості місцевого самоврядування”.

Своїм кейсом наближення громади до участі в місцевому управлінні також поділився Богдан Коляда, секретар Бердичівської міської ради (Житомирщина). Найвищим її досягненням пан Богдан вважає ухвалення статуту Бердичівської міської територіальної громади.

Максим Лукінюк, консультант з механізмів громадської участі УНЦПД у своєму виступі закликав сектор до коаліції у імплементації обговорюваних законів такими словами:

“Конституція це основний закон, який визначає демократичні процедури взаємодії громадян та держави. Статут територіальної громади - це такий самий Закон, але на місцевому рівні. Він визначає взаємодію жителів з місцевим самоврядуванням”

Підсумувала дискусію Оксана Павлюк,  керівниця відділу розвитку місцевого самоврядування та взаємодії з інституціями Ради Європи, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Вона закцентувала увагу всіх присутніх на завданнях розвитку громадської участі в контексті реалізації плану заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2024 – 2027 роки. 

Панель модерував Максим Лациба, керівник програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД

Сесія питань-відповідей показала, що присутні представники громадянського суспільства давно готові до підтримки імплементації вступу в дію розглянутих на дискусії законів, більше того, сектор працює на випередження, маючи готовність бути не лише першими учасниками робочих груп з підготовки рекомендацій з імплементації норм законів, а вже впроваджує в територіальних громадах такі електронні інструменти громадської участі як електронні консультації, шкільний громадський бюджет та інші цифрові методики комунікації влади та громади.

Подія загалом за два дні згуртувала учасників довкола 9 дискусійних панелей, 2 смарт-токів, 1 дебатів, 52 спікерів та 12 модераторів.

Захід відбувся в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, який втілюється ІСАР Єднання у консорціумі з Ukrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права завдяки підтримці американського народу, наданій через USAID - US Agency for International Development 

Назад до переліку матеріалів