Результати Індексу сталості ОГС-2023: погляд на зростання та виклики громадянського суспільства під час війни

20 вересня 2024-го року відбулася презентація українського звіту Індексу сталості організацій громадянського суспільства за 2023 рік, а також дискусія на тему “2023 рік в житті громадянського суспільства України”.

Підготовка звіту дослідження та презентація організована Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Презентувала дані дослідження виконавча директорка УНЦПД Валерія Скворцова, дискусію експертів модерувала експертка Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Юлія Каплан.

Відкриваючи захід, державний секретар Кабміну Олександр Ярема підкреслив унікальність досвіду, який здобуло громадянське суспільство України під час війни.

"Жоден інший рейтинг не може адекватно оцінити функціонування громадських інститутів у таких складних умовах, як тривала війна. Проте наш сектор продовжує підтримувати боротьбу з агресором і ініціює суспільні зміни", — зазначив Ярема.

Директор програмної ініціативи “Демократія і належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський у своєму вітальному слові підкреслив важливість таких досліджень для розвитку громадянського суспільства та взаємодії з владою.

"Подібні індекси дозволяють виміряти своєрідну "температуру" стосунків між громадянським суспільством та державними інституціями. Це дає змогу нам визначити свої пріоритети та сформулювати вимоги на майбутнє", — наголосив Орловський.

Валерія Скворцова, директорка УНЦПД, презентувала результати дослідження Індексу сталості ОГС-2023. У загальному рейтингу показники організаційної спроможності, надання послуг та секторальної інфраструктури продовжують зростати, підкреслюючи стійкість українських ОГС навіть в умовах війни.

Позитивним моментом є покращення організаційної спроможності, адже багато організацій адаптувались до викликів і змінили стратегії роботи. Волонтерські групи та благодійні фонди продовжують ефективно підтримувати населення, ветеранів, ВПО, зокрема у сфері надання послуг. Основні покращення відбулися в таких сферах, як організаційна спроможність, надання послуг та секторальна інфраструктура. Ці показники зростають другий рік поспіль. Найкращий бал в Україні зафіксовано в частині адвокації, хоча прийняття закону про лобізм може ускладнити реалізацію адвокаційних кампаній.

Проте є й виклики. Фінансова стабільність залишається непростим питанням: організації часто залежать від пожертв громадян та членських внесків. Залучення кадрів теж стає викликом через війну, мобілізацію та еміграцію. Це вимагає додаткової уваги для підтримки та розвитку сектора.

Індекс показує, що громадянське суспільство в Україні продовжує зміцнюватися, незважаючи на війну, але для подальшого розвитку потрібні спільні зусилля влади та організацій.

У другій частині заходу відбулася дискусія, під час якої експерти та учасники заходу поділилися своїми оцінками розвиток громадянського суспільства в Україні у 2023 році. Зокрема, які основні тенденції та зміни в діяльності ОГС в Україні відобразилися в Індексі сталості за 2023 рік та чи є помітні зрушення у фінансуванні, розвитку спроможності та співпраці з міжнародними партнерами?

Розпочинаючи дискусію, керівник програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД Максим Лациба зазначив на важливості правового середовища для функціонування ОГС. Він порівняв його з “басейном”, у якому ОГС можуть вільно плавати або стикаються з бюрократичними перешкодами. За його словами, законодавчі зміни в 2023 році дали позитивні результати у сфері гуманітарної допомоги, зокрема спрощення процесу її завезення. Однак практика не завжди відповідала закону, через що були труднощі з правозастосуванням. "Законодавство покращилося, але практика не стала кращою," – підкреслив він, зазначаючи про хвилю перевірок волонтерських організацій.

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР «Єднання», підкреслив, що зростання організаційної спроможності в Україні відбулося завдяки міжнародній підтримці. Він також звернув увагу на збільшення кількості нових громадських організацій у прифронтових та деокупованих регіонах. "Ми спостерігаємо нові організації, які з’являються в гуманітарній сфері та волонтерському русі," – зазначив Шейгус.

Керівниця гуманітарного департаменту БФ Сергія Притули Марина Петриченко розповіла про співпрацю з бізнесом і громадами. Вона підкреслила важливість прозорої взаємодії та підзвітності в реалізації проєктів гуманітарної допомоги. "Фінансова стійкість нашого фонду – завдяки українцям і свідомому бізнесу," – наголосила Петриченко.

В свою чергу експертка з зовнішньої політики Мережі захисту національних інтересів "ANTS" Ганна Гопко розповіла про важливість міжнародної адвокації для перемоги України. Вона підкреслила, що потрібен більш тісний діалог між громадянським суспільством та владою."Громадянське суспільство стало брендом України, і його стійкість має бути базованою на інституційній стійкості," – зазначила вона.

Співзасновниця Національної платформи стійкості і згуртованості, експертка УНЦПД Юлія Тищенко наголосила на важливості адаптації громадянського суспільства до нових викликів війни. Вона звернула увагу на позитивну динаміку індексу сталості у 2023 році, але також вказала на необхідність впровадження інновацій. "Стійкість – це не тільки про виживання, але й про адаптацію та інновації," – зауважила Тищенко.

За словами консультанта з комунікації та адвокації Олександра Равчева, корисна функція Індексу сталості ОГС полягає у можливості бачити, на тривалій перспективі, як змінюється ситуація.

"В контексті публічного іміджу за минулий рік ситуація по статистиці не змінилась, але в першу чергу це не через те, що нічого не відбулося, тому що ми зробили дуже високий ривок в 23-му році, піднялися на 0,2 пункти, і відповідно 2023-й рік для нас пройшов просто на тому ж достатньо високому рівні", - підсумував експерт.

Назад до переліку матеріалів