Юридичні аспекти діяльності ОГС: від створення до звітування

Провели 12 вересня 2024 року в Одесі безкоштовне навчання для активістів, бухгалтерів та керівників громадських/благодійних організацій про юридичні складові діяльності організацій громадянського суспільства.
 
Спікерами семінару стали експерти нашого аналітичного центру - Юлія Панура, консультантка з податків та фінансів та Дмитро Япрах, консультант з правового забезпечення свободи об’єднання. Вони поділилися з учасниками простою людською мовою інсайтами-відповідями на такі питання:
 
  • Юридичні основи створення ОГС. Регуляторні перешкоди в їх діяльності
  • Звітування громадських об'єднань та благодійних організацій

«Створення нових ГО/БО як ніколи актуальне» - наголосив у своєму виступі Дмитро Япрах. Експерт також окреслив можливі шляхи вирішення існуючих перешкод у непростих реєстраційних процедурах, недостатньому фінансуванні, правових обмеженнях та слабкій підтримці з боку держави.

Юлія Панура в свою чергу звернула увагу на важливість дотримання норм чинного законодавства при відображенні в обліку і звітності операцій щодо ввезення гуманітарних вантажів ОГС та користуванні автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги.

У заході взяло участь більше 15 громадських організацій та місцевих активістів, які планують створювати свою НУО.
 
Приїдемо ще. Як виявилося місцеві представники громадянського суспільства потребують більше знань у темах соціального підприємництва та гуманітарної допомоги, тому не прощаємося з одеситами, а кажемо їм «до зустрічі».
 
Подію організовано Українським незалежним центром політичних досліджень в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства за підтримки USAID - US Agency for International Development в партнерстві з Одеська обласна державна адміністрація та ГО «Оборона Одеси 2.0»

Назад до переліку матеріалів