Міжнародна конференція з пошуку майбутнього “CSO Meter: environment in EaP region in 2028”

10-12 жовтня у місті Тбілісі, Грузія, відбулася міжнародна конференція з пошуку майбутнього “CSO Meter: Environment in EaP region in 2028”. Метою зустрічі було визначення довгострокової перспективи розвитку громадянського суспільства у країнах Східного партнерства, яка ґрунтується на спільному розумінні поточної ситуації в регіоні.

Захід зібрав на подію експертів та представників громадського сектору України, Молдови, Грузії, Білорусі, Вірменії та Азербайджану. Українську делегацію цьогоріч представили організації Ісар Єднання, Український незалежний центр політичних досліджень, Центр демократії та верховенства права та Центр громадських свобод.

Валерія Скворцова, виконавча директорка УНЦПД, презентувала учасникам основні тенденції розвитку громадського сектору України і особливості побудови діалогу ОГС із владою (сайд-івент “Opening Civic Spaces in the EaP region”):

“Українське громадянське суспільство в 2022 році було достатньо сильним, щоб протистояти всім перешкодам і викликам, з якими воно зіштовшнулося з початком повномасштабого вторгнення. Сьогодні ОГС продовжують працювати в цьому небезпечному і нестабільному середовищі. Підтримка армії, вразливих верств населення і ВПО, документування воєнних злочинів –  громадський сектор активно включився в усі ці, і не тільки, процеси. В таких умовах рівень адаптації та стійкості НУО є надзвичайно високим, що є одним з їхніх головних досягнень за минулий рік.

Розбудова ефективного діалогу ОГС з органами влади - це процес, який зайняв багато часу, але організації, які змогли налагодити ефективну комунікацію і отримати довіру з боку влади, продовжують займатись адвокацією навіть в умовах воєнного стану.”

На конференції також говорили про реагування на обмеження владою можливостей для діяльності ОГС і найважливіше - довгострокову стратегію розвитку громадянського суспільства в регіонах Східного партнерства до 2028 року. 

За результатами конференції учасники колективно створили “карту майбутнього” громадянського суспільства регіону, визначивши основні напрямки, які планується розвивати. Ними стали фінансова стабільність сектору, адвокація та діалог з державою, підвищення обізнаності громадян про роботу ОГС, дотримання прав людини та верховенство права.

Захід організовано ECNL в рамках проєкту «CSO Meter: компас сприятливого середовища та розширення можливостей ОГС», що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу

CSO Meter - це комплексне дослідження, що здійснює регулярний моніторинг середовища, в якому працюють організації громадянського суспільства (ОГС) у країнах Східного партнерства. Ознайомитись зі звітом по Україні за 2022 рік можна тут

Назад до переліку матеріалів