Перший друкований тираж посібника про бухоблік гумдопомоги розійшовся "на ура"

12 жовня в приміщенні VCENTRI HUB презентували офлайн та онлайн своє "дітище" - посібник "Інструкції з бухобліку гумдопомоги для ОГС". Це збірник кращих рекомендацій (з прикладами), щоб документообіг отриманої та наданої гумдопомоги був прозорим та законним.

Захід вітальними словами відкрили Марія Гелетій, заступниця керівника проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, Максим Лациба, керівник Програми розвитку громадянського суспільства та Роман Лелюк, директор Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (КМДА).

Юлія Панура, експертка з податків та фінансів, провела для учасників змістовний екскурс у царину бухобліку. Збірник вийшов не лише корисним, а й відсортував у лавині законодавства воєнного часу все найважливіше, що стосується ввезення, обліку та звітування гумдопомоги.

"Український незалежний центр політичних досліджень в цій темі давно. Перше роз'яснення у час повномасштабної війни ми опублікували 3 березня 2022 року. У ньому мова йшла про види декларацій - алгоритм, розміром у одну сторінку. Вже 9 березня 2022 року ми поділилися чітким переліком товарів, які мали право найменуватися гумдопомогою. Перша гучна публічна заява про відсутність чітких правил ввезення та обліку гумдопомоги в Україну привела нашу команду до ідеї розробки посібника рекомендацій для представників громадянського суспільства," - зазначила доповідачка.

Юристка наголосила, що час звітувати за супер масштабні обсяги ввезених гумвантажів невідворотній. Відтак команда Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства рада поділитися з громсектором створеними простими і зрозумілими настановами, що базуються на чинному законодавсті. Вони убезпечать ОГС від всіх можливих негативних наслідків у стезі операцій з гумвантажами. У посібнику є одинадцять розділів, у яких виділено такі поінти як:
1. Нормативно-правова база
2. Документальне оформлення відносин між донором та отримувачем ГД
3. Ввезення ГД, якщо первинні документи від донора наявні
4. Надходження ГД від донора, якщо первинні документи відсутні
5. Оцінка надходження ГД та її відображення в бухобліку
6. ГД, яка надходить в палетах
7. Передача ГД іншим отримувачам/набувачам
8. Списання ГД
9. Розпакування, сортування, комплектування, пакування ГД для подальшої передачі іншим отримувачам/набувачам
10. ГД, яка проходить транзитом
11. Фінансова та податкова звітність

Інструкція доступна офлайн у всіх хабах #vcentri а також онлайн за посиланням: http://surl.li/mctgg

Презентацію організовано Українським незалежним центром політичних досліджень в межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується консорціумом Isar Ednannia, Ukrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через USAID - US Agency for International Development у партнерстві з Департамент суспільних комунікацій КМДА



 

 

Назад до переліку матеріалів