ВІДБУЛОСЬ ТРЕТЄ РЕГІОНАЛЬНЕ ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТУ КАРТИ ПРАВОВИХ РЕФОРМ ДЛЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

 

21.07.2020 року

 

Як збільшити кількість активних громадян в Україні? Як пришвидшити важливі зміни, щоб вони відбувалися не через десять років, а уже? Як убезпечити координаційні ради від політичного впливу та маніпуляцій, підвищити їх ефективність на регіональному рівні? Чи можливо прибрати подвійні стандарти в оподаткуванні роботи НУО та побороти бар’єри для ефективного виконання соціального замовлення? 

На ці питання і не лише шукали відповіді учасники третього регіонального обговорення проєкту Карти правових реформ для громадянського суспільства, що відбулося у вівторок, 21 липня 2020 року. До обговорення приєдналися учасники з Житомирської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей. Спікерами виступили Олег Лапін, консультант УНЦПД із питань правової допомоги організаціям громадянського суспільства, та Альона Береза голова ГО Жіночий Антикорупційний Рух.

“Карта – це цілий набір адвокаційних кампаній. Тобто не тільки Уряд, але й ми з вами уже з сьогоднішнього дня можемо починати адвокатувати реалізацію тих чи інших моментів та рекомендацій. Ми визначили проблеми і напрацювали їх рішення. Сподіваюсь, ми з вами, спільно з урядом та радами на місцях, впровадимо ці рішення, а потім спільно проаналізуємо та оцінимо, чи стало краще ОГС, чи вирішена проблема. Я сподіваюся, через рік ми з вами спільно зможемо оцінити наскільки успішно реалізовуються рекомендації Карти правових реформ”, - відзначив на початку обговорення керівник програми Розвитку громадянського суспільства УНЦПД Максим Лациба.

Оренда комунального та державного майна для ОГС

Уже вкотре учасники обговорень підняли болюче питання оренди комунального та державного майна, яке після нещодавніх законодавчих змін стало практично недоступним для багатьох представників ОГС. Нині проблему гостро відчувають у всіх регіонах країни, а її вирішення потребує нагальної уваги. Відтак учасники обговорення домовились продовжити спільну роботу у цьому напрямку та сформувати свої пропозиції можливого виходу з ситуації. Наразі одним із таких варіантів може бути внесення змін до відповідного переліку організацій, які мають право отримувати пільгову оренду комунального та державного майна. Зокрема, категорією ОГС, які надають соціальні послуги та не мають можливості сплачувати ринкову орендну плату.

Ефективність координаційних рад при органах влади 

Однією з центральних на сьогоднішньому обговоренні стала тема ефективності громадських коаліцій та координаційних рад. Так, учасники говорили про вищу ефективність саме коаліцій, зокрема у питаннях адвокатування соціально важливих пропозицій та змін. Звернули увагу також на поки недостатню кількість інструментів, через котрі подібні пропозиції можна було б вносити. Водночас, співрозмовники дійшли згоди, що напередодні прийдешніх місцевих виборів представникам ОГС у регіонах варто скористатися готовністю влади на місцях до співпраці та забезпечити розробку і прийняття нових інструментів громадської участі.

Безпека представників громадського сектору

Окремо зупинились і на проблемі безпеки громадських активістів та представників ОГС. Зокрема, занепокоєння учасників викликає дедалі поширеніша практика прослуховувань представників громсектору. 

“Нам потрібно починати про це говорити. Прослуховування представників громадського сектору в Україні – явище не поодиноке. І хочеться, щоб це відбувалося виключно у випадках якоїсь небезпеки, а не просто для того, щоб розуміти, що відбувається в цьому секторі”, - зазначила під час обговорення Альона Береза. Відтак, це питання додатково обговорять під час наступного засідання робочої групи з питань безпеки активістів, щоб спільно напрацювати можливе вирішення проблеми.

Наразі регіональні обговорення проєкту Карти правових реформ для громадянського суспільства тривають. Наступне відбудеться уже у четвер, 23 липня. До участі запрошуються представники ОГС, бізнесу та місцевого самоврядування із Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та АР Крим. Зареєструватися для участі можна за посиланням https://bit.ly/31wu4e2

Також закликаємо представників громадянського суспільства надсилати свої пропозиції щодо покращення проєкту Карти до 31 липня на електронну адресу This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Регіональні обговорення стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

 

Назад до переліку матеріалів