В Україні розпочалась інформаційна кампанія “Громадянське суспільство та влада - кращі практики співпраці”

26.11.2020 року

 

26 листопада 2020 року в прес-центрі УНІА "Укрінформ" відбулася презентація запуску інформаційної кампанії “Громадянське суспільство та влада - кращі практики співпраці”, яку разом ініціювали Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) та проект "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Спільна кампанія націлена продемонструвати успіхи великої кількості проектів організацій громадянського суспільства (ОГС), втілених у життя разом із органами виконавчої влади, адже у рамках кампанії відбудеться конкурс “Громадянське суспільство та влада - кращі практики співпраці”. Це Конкурс історій про кращі спільні проекти (практики співпраці) ОГС та органів виконавчої влади. Дієві практики спільної роботи стануть прикладом та натхненням для всіх, хто займається розвитком суспільства свідомих та відповідальних громадян.

Презентували старт кампанії Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України, Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України, Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) та Світлана Конончук, виконавча директорка Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД).

“Результатом взаємодії організацій громадянського суспільства та влади стала реалізація великої кількості успішних реформ і проектів - від запровадження ЗНО до відновлення культурних закладів у маленьких селах, - зазначив Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України. - Ми запускаємо сьогодні конкурс для того, щоб привернути більшу увагу та показати суспільству кращі практики співпраці”.

“Багато організацій громадянського суспільства спроможні пропонувати та реалізовувати проекти, бути агентами змін, надавати суспільно корисні послуги. Тому співпраця з громадським сектором важлива для Уряду і ми прагнемо бути максимально відкритими та прозорими для такої співпраці, - наголосив Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України. - Того ж очікуємо і від організацій громадянського суспільства, оскільки партнерство передбачає взаємну відкритість та прозорість. Інформаційна кампанія, що також буде реалізована у співпраці між Урядом та організаціями громадянського суспільства, має сприяти такій відкритості та прозорості. Вона зробить міжсекторальні проекти більш відомими як для обох секторів, так і для суспільства в цілому, що всвою чергу формуватиме довіру та допомагатиме розвивати партнерство”.

“Організації громадянського суспільства - це механізм, який дозволяє досягати цілей, пов'язаних із розвитком країни та самоорганізації. І держава поступово йде до того, щоб навчитися довіряти та делегувати частину своїх повноважень організаціям. Зокрема, ті соціальні послуги, які бюрократична державна система з різних причин не може забезпечити. Така інформаційна кампанія має показати, що між організаціями громадянського суспільства та державними інституціями можлива довіра і ефективний результат співпраці. Ми переконані, що хороші механізми міжсекторальної співпраці та участі спроможних організацій у вирішенні різних проблем у суспільстві — це реальність. Ми хочемо, щоб більша кількість людей дізналася про цю реальність і звертаємося до громадських і благодійних організацій, подавайте свої історії!”, - прокоментував Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання.

Мета інформаційної кампанії - показати синергію громадського сектору та органів виконавчої влади, їхні результативні практики комунікації та спільної роботи заради розвитку суспільства свідомих та відповідальних громадян, - підкреслила Олеся Холопік, директорка ЦЕДЕМ. - Саме історії успіху, на нашу думку, і зможуть показати, що ми разом робимо кроки на шляху до сильного та успішного суспільства. Тож, запрошуємо організації громадянського суспільства та органи виконавчої влади до участі!”

“Конкурс, який започатковується, має шанси перерости в щорічну загальнонаціональну подію вшанування людей із різних середовищ – державного управління та недержавного, які знаходять можливості взаємодії та демонструють сталі результати, - зазначила Світлана Конончук, виконавча директорка УНЦПД. - Для ефективної співпраці з державою неурядовим організаціям варто навчитися будувати довіру, переконувати у своєму потенціалі та навчатися спільному відповідальному управлінню. Ми очікуємо побачити на конкурсі багато проривних практик, які підтвердять, що успіх – у взаєморозумінні та взаємодії”.

Запис трансляції можна переглянути на офіційній сторінці “Укрінформ” на платформі YouTube.

Проект «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Назад до переліку матеріалів