УРЯД УХВАЛИВ ПЛАН ЗАХОДІВ НА 2020 РІК ІЗ РЕАЛІЗАЦІЇ НАЦСТРАТЕГІЇ СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

08.07.2020 року

 

У середу, 8 липня, на засіданні Уряду ухвалили річний план заходів на 2020 рік із реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки.

У 2020 році Уряд планує реалізувати 16 заходів, мета яких - створити сприятливе правове і фінансове середовище для розвитку громадянського суспільства України. Відзначимо, що в цьому плані врахували і частину пропозицій УНЦПД.

Так, план передбачає запропоноване УНЦПД обов’язкове прийняття органами місцевого самоврядування статутів територіальних громад та запровадження дієвих форм участі жителів в управлінні місцевими справами. Відтак, Уряд має внести на розгляд парламенту законопроект, який зробить такі статути обов’язковими та пропише чіткі правові процедури громадських слухань, експертиз, місцевих ініціатив тощо. 

В Україні нарешті має з'явитися Закон «Про публічні консультації». Згідно Плану, Уряд повинен розробити відповідний законопроект та внести його на розгляд ВРУ. Щоб громадяни України та громадські організації отримали чітку процедуру консультацій із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Комунікація сторін стане прозорішою та ефективнішою.  

УНЦПД вітає рішення доручити обласним державним адміністраціям запровадити соціальне замовлення та розпочати закуповувати соціальні послуги для громадян у громадських, благодійних організацій. Завдяки цьому спектр послуг стане ширшим, а їх якість - кращою. 

Позитивні наслідки матиме і включення освітнього модуля щодо громадянського суспільства до навчальних програм шкіл та «вишів». Це допоможе поширити практики активізму і солідарності серед дітей і молоді.

Те саме можна сказати про рішення Уряду навчати ОГС готувати пакети документів для участі в конкурсах на отримання фінансової підтримки з державного або місцевих бюджетів. УНЦПД особисто проводив такі навчання для організацій людей з інвалідністю та ОГС ветеранів, відтак ми добре знаємо, наскільки гострою є потреба у подібних тренінгах.

У комплексі перераховані вище рішення та кроки дозволять удосконалити діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування, відповідальних за створення умов розвитку організацій громадянського суспільства. Звісно, хотілося б, щоб подібні плани приймали не в середині року, а завчасно. Однак ми сподіваємось, що органи влади компенсують цю втрату часу швидким і якісним виконанням Плану.

Детальніше із проектом цьогорічного плану можна ознайомитись нижче:

Назад до переліку матеріалів