Індекс сталості ОГС-2019: Україна демонструє стале зростання

19.11.2020 року

 

Як змінилася сталість організацій громадянського суспільства у 2019 році? Чи покращилось правове середовище та фінансова стійкість громадського сектору? Чи стали громадські організації більш спроможними виконувати свою місію? Ці та інші питання були в центрі презентації звіту  “Індексу сталості організацій громадянського суспільства” (Civil Society Organisations Sustainability Index - CSOSI), підготованого Українським незалежним центром політичних досліджень спільно з організацією FHI360 за підтримки Міжнародного центру неприбуткового права (The International Center for Not-for-Profit Law) та за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). До обговорення приєдналися представники громадського сектору, дослідницького середовища, спільноти міжнародних організацій.

 

Як відзначила під час презентації Індексу менеджерка проєкту в Україні Валерія Скворцова, Україна у своєму субрегіоні, до якого також входять країни пострадянського ареалу Білорусь, Росія, Молдова, Грузія, Азербайджан та Вірменія, - залишається країною із найвищою сталістю ОГС, що дорівнює 3.2 у проміжку між 7 та 1 балів, де 1 найвищий бал. У порівнянні з 2018 роком показник Індексу сталості організацій громадянського суспільства в Україні підвищився, хоча й на доволі невеликий показник 0,1. 

Водночас варто відзначити, що показник сталості підвищувався з самого початку проведення  дослідження, і на сьогодні, на рівні з 2017 роком, ми маємо найкращі умови розвитку ОГС за весь період оцінки”, - відзначила Валерія Скворцова. За її словами, показники, за якими ситуація в Україні за 2019 рік поліпшилась, це правове середовище, організаційна спроможність та фінансова стійкість. Решта із семи критеріїв, за якими проводиться загальний розрахунок Індексу (здатність досягати системних змін на рівні політик, надання послуг, секторальна інфраструктура та публічний імідж) залишилися без особливих змін.

Керівник програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД Максим Лациба, який входив до команди експертів із розрахунку Індексу, відзначив позитивні зрушення у питаннях правового середовища для ОГС. Так, експерт  позитивно оцінив скасування у 2019 році електронного декларування для активістів та громадських організацій, запровадження послуги онлайн-реєстрації для ОГС, можливість для громадських організацій здійснювати підприємницьку діяльність і не лише.

Зареєструвати громадську організацію тепер можна швидше, ніж товариство з обмеженою відповідальністю. Це показує, що адвокаційні здатності у громадського сектору нині на високому рівні”, - заявив пан Лациба.

Водночас, він висловив стривоженість серйозним викликом, який все ще стоїть перед громадянським суспільством України, постійними нападами на активістів та недостатньо ефективним розслідуванням таких злочинів.

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, розповідаючи про організаційну спроможність ОГС, відзначив:

“У 2019 році Індекс у категорії Організаційної спроможності був покращений. Все більше і більше організацій розробляють цілі політики щодо взаємодії з цільовими групами. Дивлячись на те, як розвивають ОГС, ми точно можемо сказати, що організації стають більш спроможними і більш важливими для самих людей, бо громадські організації з'являються традиційно там, де  на їх діяльність є попит”.

Покращення відбулися і у питанні фінансової стійкості ОГС. Як повідомила консультантка УНЦПД з питань публічного фінансування ОГС Дар’я Сидоренко, у 2019-му році зросли можливості отримати  державне фінансування організацій Уряд виділив ОГС 887 млн грн (для порівняння - у 2018 році сума сягала 368 млн). 

Фінансові можливості і джерела це не тільки фінанси, які можна залучати від держави. Хоча ми й побачили, що держава фінансово повертається у бік ОГС, але організації повинні навчатися тому, як співпрацювати із бізнесом і привертати на свою сторону ті кошти, які можна від них залучити. Це два ключових напрямки, у яких є зміст рухатися організаціям. І наступні роки варто розвивати свою власну спроможність діяти і знаходити спільну мову із бізнесом”, - відзначила під час обговорення виконавча директорка УНЦПД Світлана Конончук.

Ще однією темою для дискусії під час презентації стало питання публічного іміджу ОГС.

У нас довгий час публічний імідж фактично не змінюється, й уже впродовж 5 років цей показник дорівнює одному і тому ж рівню 3.2. З одного боку, бачимо  зусилля громадських організацій із розбудови публічного іміджу і ці зусилля кожен рік посилюються. ГО постійно роблять крок вперед у розвитку публічного іміджу. Але ці ваги постійно врівноважуються зусиллями наших опонентів. Ні для кого не є секретом, що в Україні є досить сильна опозиція реформам, які представляють громадські організації. Ця опозиція представлена переважно олігархічними і проросійськими силами. І вони вкладають дуже багато зусиль для дискредитації громадянського суспільства як такого”, - пояснив під час презентації Індексу Олександр Равчев, PR-спеціаліст, член правління Клубу Піранья.

Відтак учасники дискусії погодились, що громадському сектору необхідно й надалі налагоджувати зовнішню комунікацію та максимально активно інформувати українське суспільство та міжнародних партнерів про свою діяльність. Таким чином покращуючи публічний імідж і, відтак, зміцнюючи сталість та самозарадність сектору.

Переглянути повну версію обговорення можна за посиланням

 

Довідково:

Індекс сталості організацій громадянського суспільства (Civil Society Organisations Sustainability Index - CSOSI) є інструментом для оцінки міцності та загальної життєздатності сектору організацій громадянського суспільства. Аналізуючи на щорічній основі 7 вимірів, які є надзвичайно важливими для сталості сектору, Індекс підкреслює як сильні сторони, так і проблеми в розвитку організацій громадянського суспільства  в конкретній країні регіону дослідження. Це дозволяє зробити порівняльний аналіз розвитку таких організацій у географічній і часовій площині. 

Індекс сталості організацій громадянського суспільства було розроблено у 1997 році для аналізу ситуації у Центральній, Східній Європі і Євразії, сьогодні він охоплює 73 країни світу. УНЦПД є партнером FHI 360 з 2017 року Наразі ми плануємо готувати оцінку Індексу сталості організацій громадянського суспільства в Україні за 2020 рік і запрошуємо всіх обізнаних у цих питаннях пропонувати свою експертизу до етапу оцінювання.

Назад до переліку матеріалів