ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО ПРОТИ COVID-19: СИТУАЦІЯ В КРАЇНАХ СХІДНОГО ПАРТНЕРСТВА

14.04.2020 року

 

Пандемія коронавірусу тримає в напрузі весь світ: уряди один за одним впроваджують нові обмежувальні заходи, щоб зменшити поширення Covid-19 та врятувати людей. Поки реакція комерційного сектору на вірус відображається поширенням світової кризи, некомерційний сектор теж зазнає значних змін. Як організації громадянського суспільства реагують на нові виклики, пов’язані з пандемією, та як екстрені заходи, запроваджені урядами різних країн, впливають на дотримання прав людини та громадянських свобод?

Європейський центр некомерційного права (ECNL), партнером в Україні якого є Український незалежний центр політичних досліджень, у межах ініціативи «Барометр ОГС» відслідковує зміни в діяльності громадянського суспільства в країнах Східного партнерства (Україна, Молдова, Грузія, Азербайджан, Білорусь та Вірменія).

Які екстрені заходи вжито? У той час, як в Україні введено режим надзвичайної ситуації, у трьох країнах Східного партнерства (Вірменія, Грузія, Молдова) запровадили надзвичайний стан на 1-2 місяці, а в Азербайджані діє особливий карантинний режим. У Білорусі ж обмежувальні заходи поширюються лише на людей, які нещодавно повернулися із-за кордону.

Європейська конвенція прав людини передбачає, що за особливих обставин країни можуть тимчасово відійти від дотримання деяких прав людини. Про таку використання такої можливості вже попросили Вірменія, Грузія та Молдова. Йдеться про дерогацію (обмеження дії) права на вільне пересування та проведення зборів. Так, уряд Азербайджану запровадив спеціальну SMS систему дозволів для виїзду з місця проживання, дозволи доступні тільки для медиків або для цивільного населення з метою лікування, придбання продуктів харчування та ліків, відвідування банку або поштового відділення та відвідування похоронів. У Грузії діє комендантська година, громадянам заборонено залишати свої помешкання у проміжок часу з 21:00 до 06:00.

Країни ввели заходи щодо обмеження доступу та поширення інформації, особливо фейкової. Наприклад, у Вірменії ЗМІ зобов’язані цитувати лише офіційні джерела при обговоренні випадків коронавірусу, тоді як в Азербайджані користувачі та власники Інтернет-ресурсів не повинні допускати публікації та поширення недостовірної інформації. У Вірменії державним службам дозволили збирати інформацію про місцезнаходження та дзвінки користувачів.

Водночас громадянське суспільство займає чільне місце у вирішенні проблеми пандемії COVID-19 за допомогою різних ініціатив. ОГС зосереджують свою діяльність на таких напрямках: збір пожертв для служб, які безпосередньо борються з поширенням вірусу та займаються лікуванням людей; збір коштів та необхідних речей для людей похилого віку та малозабезпечених груп, сімей; надання безкоштовних юридичних консультацій з питань трудових прав; залучення до проєктів з боротьби проти COVID-19 з приватним, міжнародним та урядовим фінансуванням, організація онлайн курсів для навчання людей діяти в складних ситуаціях.

Ознайомитися з повним звітом від ECNL англійською мовою можна тут.

Європейський центр некомерційного права (ECNL) - провідний європейський ресурсний центр, що проводить дослідження політик та та законів, які впливають на громадянське суспільство. ECNL співпрацює з регіональними партнерами з України, Вірменії, Грузії, Молдови, Білорусі та Азербайджану за ініціативою "Барометр ОГС" та має багаторічну історію роботи з багатосторонніми установами та міжнародною спільнотою. Успішно втілює проєкти для Європейського Союзу (ЄС), Світового банку, USAID, ПРООН, UNOPS, UNVolunteers та інших. УНЦПД є регіональним партнером центру в Україні.

Назад до переліку матеріалів