Довгоочікувані зміни: Заяву про отримання ознаки неприбутковості можна буде подавати при реєстрації ГО чи БО

11.08.2020 року

Менше бюрократії – більше ефективності. Уже із 17 серпня 2020 року усі, хто хоче зареєструвати громадське формування, зможе за принципом «два в одному» заявити про бажання отримати ознаку неприбутковості при первинній реєстрації. Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства юстиції.

Для громадських об’єднань та благодійних організацій така новація означає синхронізацію процесів державної реєстрації та включення до  Реєстру неприбуткових установ та організацій. Раніше ці процеси були де-факто розділеними та потребували подачі документів окремо до органів юстиції та податкових органів. Натомість незабаром громадянин, який бажає зареєструвати громадське об’єднання чи благодійну організацію та отримати для неї статус неприбуткової, зможе зробити це за принципом “єдиного вікна”. Потрібно лише подати документи для реєстрації юридичної особи у ЦНАП чи відповідний орган юстиції, а вже звідти інформація про включення до Реєстру неприбуткових організацій буде надіслана до ДПС. 

Функція повинна стати доступною після впровадження оновленого програмного забезпечення ЄДР, тобто із 17 серпня 2020 року.

«Нарешті громадські діячі отримають можливість реєстрації громадської організації або благодійного фонду через "єдине вікно". Ще у 2015 році експертам УНЦПД вдалося проадвокатувати включення в Закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" право подавати під час первинної реєстрації ГО або БО заяву про надання ознаки неприбутковості в органи юстиції», - зазначив Максим Лациба, керівник програми Розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень. - «Сподіваємося, ми всі зможемо скористатися цим правом із 17 серпня 2020 року, коли запрацює новий Єдиний державний реєстр юридичних осіб».

Назад до переліку матеріалів