Розвиток демократії участі на часі

Експерти проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства взяли участь у презентації дослідження "Існуючі форми локальної демократії та механізми їх правового регулювання". Воно виразно показує, що правових процедур для залучення жителів громад до консультацій і вироблення місцевих рішень недостатньо. Тому учасники заходу погодилися, що необхідно:
 
1) ухвалити нові статути всіх громад, які мають, в тому числі, визначати чіткі процедури громадської участі, зокрема: громадські слухання, загальні збори, місцеві ініціативи, публічні консультації, громадська експертиза діяльності місцевої влади, громадський бюджет, тощо;
2) забезпечити право всіх жителів громади брати участь в механізмах учасницької демократії, в тому числі і для ВПО і для молоді і для жителів приєднаних сіл.
 
Експерти також рекомендують якомога швидше ухвалити в цілому наступні законопроєкти:
4254 – про публічні консультації;
7283 – про залучення жителів громад до вироблення місцевих рішень;
6319 – про органи самоорганізації населення;
6401 – про відкритість діяльності органів місцевого самоврядування.
 
Дякуємо за дослідження і цікаву дискусію організаторам, зокрема Центру політико-правових реформДякуємо Комітету держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування, що завжди тримає у фокусі уваги важливі для суспільства проблеми розвитку.
 
Відеозапис заходу можна переглянути тут: https://www.youtube.com/watch?v=Tc8f3u8i_NE
Результати дослідження тут:

Назад до переліку матеріалів