Поради для ОГС, які завозять автівки для ЗСУ

Останнім часом це питання є чи не найбільш обговорюваним серед волонтерських та експертних спільнот. Такі побоювання повʼязані, перш за все, з активізацією роботи правоохоронних органів у протидії злочину, передбаченого статтею 2012 КК України в частині незаконного використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

Одразу зауважимо, якщо ви бажаєте скористатись митними та податковими пільгами, що наразі надає законодавець для ввезення гуманітарної допомоги, тобто завезти авто із звільненням від сплати мита та податків, ви повинні дотримуватись вимог Закону України «Про гуманітарну допомогу» та Постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану”.

Отже, ми не говоримо зараз ані про благодійну діяльність в широкому розумінні, ані про волонтерську діяльність у вузькому.

Процес надання гуманітарної допомоги є специфічним та регламентований спеціальними Законами «Про гуманітарну допомогу» та “Про благодійну діяльність та благодійні організації”, адже гуманітарна допомога є різновидом благодійництва.

Пропонуємо покроково оглянути конкретні поради, для тих, хто хоче допомагати нашим ЗСУ без правопорушень. Для зручності візьмемо за приклад алгоритм дій у випадку передачі авто військовій частині-кінцевому набувачу, але насправді це може бути і інший набувач (принцип однаковий для всіх). Інструкція у вкладенні в форматі pdf.

Матеріал створено у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується Isar Ednannia у консорціумі з Ukrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через USAID - US Agency for International Development

  Завантажити документ

Назад до переліку матеріалів