Інформація - кисень для демократії

Важлива потреба для кожного українця - бути почутим та зрозумілим. Під таким гаслом 20 листопада 2023 року в Освіторія хабі відбулася важлива зустріч представників влади та громсуспільства. Обговорення об’єднало понад півсотні  учасників довкола чотирьох законопроєктів про участь громадян у місцевому самоврядуванні (7283, 6401, 6319, 4254).  

Захід відкрив Олександр КорнієнкоПерший заступник Голови ВРУ, який поділився з усіма присутніми "спройлером", що перший квартал 2024 року Верховна рада присвятить тому, щоб законопроєкт "Про публічні консультації" нарешті став законом. А Олена ШулякГолова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, закликала присутніх законотворців взяти на себе зобов'язання, щоб законопроєкти №№7283, 6401, 6319 та 4254 стали якнайоперативніше діючим законодавством, підписаним Президентом і працювали для розвитку нашої держави.  

Перша панель обговорення була присвячена презентаціям досліджень щодо використання механізмів громучасті в Україні в умовах воєнного стану. Своїми звітами у цій стезі поділилися: 

- Олена Бойко, експертка ГО «Центр політико-правових реформ» - ІСНУЮЧІ ФОРМИ ЛОКАЛЬНОЇ ДЕМОКРАТІЇ ТА МЕХАНІЗМИ ЇХ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ 
- Ольга Гвоздік, консультантка проєкту Рада Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» - ВПЛИВ ВОЄННОГО СТАНУ НА ГРОМАДСЬКУ УЧАСТЬ В УКРАЇНІ 
- Павло Пущенко, експерт із залучення та інформування населення шведсько-українського проєкту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» - СТАН ІНФОРМУВАННЯ І ЗАЛУЧЕННЯ ЖИТЕЛІВ ГРОМАД В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ 

Максим Лациба, головний експерт з питань законодавства проєкту USAID «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» презентував учасникам круглого столу "Пріоритети вдосконалення правового забезпечення участі громадян у виробленні місцевих рішень" у вигляді переліку позитивів, які дають вищеперелічені законопроєкти.

Народні депутати - Віталій Безгін, Роман Лозинський, Лариса Білозір та Дмитро Микиша - висловили своє "за" в ухвалення проєктів законів як дієвих механізмів, який стануть рушієм та невід'ємною еволюційною складовою відкритості та прозорості у цій стезі. 

В'ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, висунув пропозицію - збалансувати  використання інструментів прямої демократії.

Ігор Абрам’юк,
заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації ОМС «Всеукраїнська асоціація громад» закликав не закладати в закони нежиттєздатні норми, консультуючись з тими, кому їх реалізовувати, а також незарегульовувати систему місцевого самоврядування.

Виступ Дарини Соколової, керівниці проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» був про дві ключові рекомендації для держав-членів щодо принципів доброго демократичного врядування та щодо деліберативної (дорадчої) демократії.

Позицією Всеукраїнської асоціації ОМС "Українська асоціації районних та обласних рад" поділився голова її секретаріату, Сергій Левчук:
"Наша місія сьогодні - стати тим інформаційним хабом, який зможе доносити до керівників рад позиції законотворців та навпаки".

Інна Скляр, експертка з відкритого урядування від імені Всеукраїнської асоціації ОМС «Асоціація міст України» зробила акцент у своєму спічі на просвітницькій складовій та захисті і безпеці інформації.

Миколаївський міський голова, Олександр Сєнкевич, заявив, що його громада готова до змін. Очільник також додав, що усім громадам для змін, що грядуть, важливо мати не лише інструменти, але й знати як ними користуватися. 

Заступник Славутицького міського голови, Олександр Линкевич, розповів про "Офіс підтримки громадських ініціатив" в їхній громаді, який є чудовим майданчиком для впровадження інструментів громадської участі.

Алеся Васильченко,
керуюча справами виконавчого комітету Чортківської міської ради, поділилася позитивним досвідом запровадженням статуту в їхній громаді, який став свого роду конституцією для участі громадськості в житті міста.

Тарас Бик, член правління ГО "Агенція відновлення та розвитку" поділився аргументами його організації на користь прийняття пакету документів, які висунуті на обговорення.

"Нам в Україні потрібні активні освічені громадяни. Представлені сьогодні законопроєкти направлені саме на цей меседж - розвивати громадянське суспільство. В 2020 році в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства було розроблено Карту правових реформ, розділ 6 якої описав проблематики участі громадськості у формуванні та реалізації владних рішень. Проєкти законів №№7283, 6401, 6319 та 4254 вирішують 16 з 22. Прошу підтримки до ухвалення," - наголосив Максим Лукінюк, консультант з розвитку механізмів громадської участі УНЦПД. 

Олексій Орловський, директор програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», у своєму виступі зупинився на основних проблемах, на його думку, органів самоорганізації населення.

Володимир Купрій, експерт програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), закликав говорити про повсякденну демократію, де для людей перш за все потрібно створити необтяжливі умови, до яких вони захочуть долучатися.

Анатолій Левчук, в.о. керівника компоненту «Залучення громадськості» проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») поділився цифрами дослідження, що було проведено в рамках діяльності проєкту:
"68% опитаних задоволені життям в громаді, 47% - добре проінформовані про роботу місцевого самоврядування і 31% людей - повністю або скоріше впевнені, що бюджет громади керується в інтересах жителів."
Ці відсотки на думку експерта свідчать про певну недовіру і певну необізнаність про систему та процеси, які там відбуваються.

Зрізом по впровадженню електронних консультацій вже зараз в громадах, які регулюються внутрішніми положеннями по впровадженню в областях поділилася Олександра Радченко, координаторка компоненту «Е-Демократія» швейцарсько-української програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP).
Експертка також наголосила, що в їхньому проєкті громада також може безкоштовно замовити сайт та технічні рішення для впровадження інструментів є-демократії.

Усім присутнім та спікерам вдалося обмінятися своїм професійним баченням, яке власне єдине і має на меті ухвалення та позитивне врегулювання піднятих на обговоренні законопроєктів.
 
Зустріч модерувала Аліна Загоруйко, н
ародна депутатка, заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Переглянути відео заходу можна тут

Подія організована Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку

Назад до переліку матеріалів