Чи уникнуть ГО/БО санкцій за порушення граничних строків розрахунків за ввезення гумдопомоги?

НБУ врахував пропозиції Ukrainian Center for Independent Political Research щодо вирішення проблеми валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, яка ввозиться ГО/БО в Україну як гуманітарна допомога. 

Відтепер, згідно Постанови НБУ від 29.09.2022 № 211 українські комерційні банки мають право завершити валютний нагляд на підставі наданої декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, а також документів, що підтверджують передавання або одержання ввезеної гуманітарної допомоги її отримувачем.

Зміни дозволяють:

  1. ГО/БО надати у банк підтверджуючі документи про ввезення гумвантажів та передавання її отримувачу або про отримання ввезеної гуманітарної допомоги правоохоронними органами, Міноборони, ЗСУ, іншими органами держвлади та місцевого самоврядування, бюджетними установами.

  2. Банкам завершити валютний нагляд за дотриманням ГО/БО граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, яка ввозиться в Україну як гуманітарна допомога.

Таким чином ГО/БО, що здійснювали ввезення придбаних товарів як гуманітарну допомогу, зможуть вчасно виконати всі зобов′язання та уникнути санкцій за порушення граничних строків розрахунків за експортно-імпортними операціями.

Назад до переліку матеріалів